kutyafajták és betegségek
kutyafajták és betegségek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
menü
 
kutyafajták
 
galéria
 
Kutyanevelés
 
Kutyaápolás
 
Betegségek
 
Tippek
 
Élősködők
 
Érdekességek
 
A hónap érdekességei
 
Berni pásztor
 
Berni Pásztorkutya Nyomtat

Használati érték: Eredetileg őrző-, terelő- és vontatókutya a parasztgazdaságokban.
Ma családi és sokoldalú munkakutya is.
FCI-besorolás: II. fajtacsoport. Svájci havasi kutyák, munkavizsga nélkül.
Rövid történeti áttekintés: A berni havasi kutya egy régi falusi kutya, amelyiket az Alpok lábánál és a Bern környéki területeken mint őrző-, terelő- és vontatókutyát tartottak. A Riggis­bergnél lévő Dürrbach vendéglő és postakocsi-állomásnál különösen gyakran lehetett ezzel a hosszú szőrű, háromszínű parasztkutyával találkozni, így kapta eredeti
nevét, a Dürrbachit.

Miután 1902, 1904, 1907-es évek kutyakiállításain már részt vettek ezek a kutyák, 1907-ben néhány burgdorfi kutyatenyésztő elhatározta a fajta tudatos tenyésztését. Megalakították a Svájci Dürrbach Klubot,
és rögzítették a fajta jellegzetességeit.
1910-ben a burgdorfi kiállításon, ahová sok környékbeli gazdálkodó elhozta dürrbachi kutyáját, 107 kutyát vezettek fel. Ettől kezdve a
fajta a többi havasi kutyához hasonlóan növekvő népszerűséggel barátokat szerzett egész Svájc területén, majd a szomszédos Németországban is. Ma a berni havasi kutya attraktív háromszínű megjelenésének és alkalmazkodóképességének köszönhetően világszerte mint családi kutya ismert és szeretett.
Standard
Általános megjelenés: Hosszú szőrű, közepesnél nagyobb, erőteljes és mozgékony használati kutya, erőteljes végtagokkal; harmonikus és kiegyensúlyozott.
Fontos méretarányok:

Marmagasság és testhossz aránya kb. 9:10, inkább zömök, mint hosszú.

Karakter és viselkedés: Biztos, figyelmes, éber és félelem nélküli a mindennapi szituációkban, jóindulatú és ragaszkodó a viselkedése ismerős személyekkel, magabiztos és barátságos idegenekkel szemben, közepes temperamentum, jó vezethetőség.
Fej: Erőteljes koponyatető profilban és szemből nézve kevéssé boltozott, kifejezett, de nem túl erős stop, kevéssé erőteljes középrész, erőteljes, középhosszú, egyenes orrhát (fang).
Orrtükör: Fekete.
Ajkak: Kevéssé domináló, zárt, fekete.
Fogazat: Komplett, erőteljes, ollós.
Szemek: Sötétbarna, mandula alakú, jól záródó szemhéjakkal.
Fülek (behang): Háromszögletű, enyhén lekerekített, magasan tűzött, közepes méretű, nyugalmi helyzetben fejre simuló.
Nyak: Erőteljes, jól izmolt, közepesen hosszú.
Test: Erőteljes, kompakt.
Mellkas: Könyökig érő, széles, erőteljes szügy, bordázat keresztmetszete széles-ovális.
Hát: Feszes, egyenes.
Ágyékrész: Széles és erőteljes.
Far: Enyhén lekerekített.
Has: Nincs felhúzva.
Farok: Bozontos, legalább az ugróízületig ér, nyugalmi állásban lelóg, mozgásban hát magasságáig vagy kissé felette lévő vonalig emelve, enyhén lengetve.


Végtagok:
Mellső lábak: Állásuk inkább széles, elölről nézve egyenes és párhuzamos.
Vállak (lapocka): Hosszú, erőteljes, ferde
vonalú, a felsőkarral egy nem túl tompa szöget bezáró, mellkas falára felfekvő, jól izmolt.
Mellső lábközép: Majdnem függőleges állású, feszes.
Mancsok: Rövid, kerekded és zárt, ujjak
boltozottak.


Hátsó lábak: Állásuk hátulról nézve egyenes, nem túl szűk; hátulsó lábközép és mancsok sem befelé, sem kifelé nem fordulóak; farkaskörmöket el kell távolítani.
Comb: Aránylag hosszú, oldalról nézve a lábszárral jellegzetes szöget zár be, széles, erőteljes és jól izmolt.
Ugróízületek: Erőteljesek és jól szögelltek.

Mozgás: Tért ölelő, egyenletes mozgási folyamat, minden mozgási formában. Erőteljes előre lépés, a hátsó lábak ügetésben elölről és hátulról nézve is egyenes vonalú végtagvezetésűek.
Szőrzet: Szőrzet alkata: Hosszú, egyenes vagy enyhén hullámos.
Szín: Mélyfekete alapszín, sötét vörösbarna foltokkal (Brand) az arcon, szemek felett, a négy lábon és a mellen, fehér, jól körülhatárolt, szimmetrikus fejszínezet (fejcsík és fang­színezet) fehér, közepesen széles átmenő nyak- és mellrajzolat.
Kívánatos: Fehér mancsok, fehér farokvég.
Nem kívánatos, de elfogadható: Kis fehér nyakfolt, fehér végbélnyílás körüli folt.

Nagyság:
Kanok: 64–70 cm marmagasság, ideális: 66-68 cm.
Szukák: 58–66 cm marmagasság, ideális: 60-63 cm.

Hibák: Minden, az előzőekben ismertetett pontoktól való eltérést hibaként kell tekinteni. Ezeket az eltérések foka alapján kell értékelni, figyelembe véve, hogy milyen mértékben befolyásol lényeges dolgokat.


Súlyos hibák: Wesenhiba (félősség, agresszivitás), előreharapás, hátraharapás, maximum két P1 fognál több foghiány, entropium, ektropium, erősen lefelé hajló hátvonal, tört farok, felcsavart farok, finom csontozat, göndör szőr, tipikustól eltérő rajzolat; hiányzó rajzolat a fejen, túl széles homlokcsík (a csík és a barna szem feletti foltok között kell egy fekete csíknak lenni), a pofán lévő fehér szín a szájszögleten túl ér, nagy nyakfolt, fehér gallér, fehér csizma (lábközép tengelyénél feljebb érő fehér), feltűnően aszimmetrikus fej- vagy mellszínezés.

Értékelésből kizáró hibák: Osztott orr (Spaltnase), kék szem, rövid szőr, hiányzó háromszínűség, feketétől eltérő alapszín.

Megjegyzés: Kanoknál követelmény két normálisan fejlett és a herezacskóban elhelyezkedő here.
 
Óra
 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
számláló
Indulás: 2006-09-17
 
chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Üzenőfal
Szia!
Engem K. Eszternek hívnak, Esztergomban élek, és imádom az állatokat de főleg a kutyákat. Ezért is gondoltam arra, hogy indítok egy honlapot ahol sok érdekes és hasznos dolgot tudhatsz meg a kutyákról, a kutyatartásról. és az esetlegesen előforduló problémákról. Ha kérdésed van azt fölteheted az üzenőfalon, a vendégkönyvben vagy emailben is! A címem: keszter@citromail.hu Sok mindenben tudok segíteni mert a nyaram egy részét egy állatorvosi rendelőben töltöttem, ahol sok hasznos és érdekes dolgot tudtam meg az állatokkal kapcsolatban!
 
Véleményetek
Szeretnéd ha újra frissíteném az oldalt rendszeresen?

igen
nem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! &#9205; Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK